به گزارش شهرآرانیوز، نقطه عطف لیگ برتر بیستم را بهطور قطع باید به نام داوران ثبت کرد. لیگی که سرشار از جنجالهای داوری است و هفتهای نیست که مسئولان و مربیان تیمها از قضاوتها گله نکنند. اتفاقی که فقط شامل یکیدو تیم نمیشود و همه تیمهای لیگ امسال از استقلال و سپاهان صدرنشین تا ذوبآهن و ماشینسازی قعرنشین از داوری بهشدت گله دارند. اشتباهات و سوتیهای داوران که تا دیروز بهانهای برای ناکامی مربیان بود، حالا به یک واقعیت تبدیل شده و این همه در حالی است که در داوری ایران خبری از سیستم کمکداور ویدئویی نیست!
ورود نامهای جدید
یکی از مسائل امسال در لیگ برتر فوتبال، ورود داوران جدید به چرخه داوری فوتبال کشور است. دوشنبهشب مهدی رحمتی روی خط برنامه فوتبال برتر گفت که امسال ۱۵۰ داور جدید وارد چرخه لیگ شدهاند. این حرف غلوآمیز به نظر میرسید، اما تصویری اغراقشده از واقعیت موجود نیست. واقعیتی که در آن چهره داوران جدید و گاهی بسیار جوانی میبینیم که به نظر میرسد هنوز پختگی قضاوت در لیگ برتر را ندارند و با اشتباهات متعدد، کار همه تیمها را سخت کردهاند.
استفاده یا سوءاستفاده از کرونا
بعد از خداحافظی نسل محسن ترکی، خداداد افشاریان، محسن قهرمانی، نوید مظفری و... این تغییر به نظر لازم میآمد، اما نحوه اجرای آن بهطور قطع نیازمند یک کار کارشناسیشده بود. با توجه به پیشآمدن بیماری کرونا، این بهترین فرصت برای فدراسیون فوتبال بود تا با توجه به غیبت تماشاگران و کمشدن فشارهای وارده، دست به تغییرات دلخواهش بزند. تغییراتی که حالا به نظر میرسد بههیچعنوان نمره قبولی نگرفته است. درواقع کمیته داوران با استفاده یا سوءاستفاده از غیبت و فشار تماشاگران، داوران مختلفی را برای بازیها انتخاب میکند و با رویه آزمون و خطا بهدنبال پیداکردن چند داور خوب است و اگر به قیمت فناشدن چند مربی یا حتی چند تیم هم شد که شد.
نرود میخ آهنین در سنگ
با وجود انتقادهای زیاد، کمیته داوران بدون توجه به حواشی، بار دیگر در چیدمان داوران هفته سیزدهم از برخی داوران کمتجربه استفاده کرده است. با اعلام رسمی کمیته داوران، کمیل غلامی بازی تراکتور و آلومینیوم را سوت میزند، بازی مس رفسنجان و نفت آبادان با قضاوت مرتضی منصوریان برگزار میشود و مسابقه فولاد خوزستان و پیکان تهران را هم محمدرضا تارخ قضاوت خواهد کرد. انتخاب ۳ داور جوان برای ۳ مسابقه حساس هفته سیزدهم لیگ برتر اتفاقی است که شاید نیازمند دقت نظر بیشتر کمیته داوران است. شاید این روزها که اشتباهات تأثیرگذار داوری زیاد شده است، بد نباشد کمیته داوران هم بیشتر از نفرات باتجربه استفاده کند تا حواشی و شایعات کمتر شود.
سهرابی: از خدا بترسید
با وجود همه انتقادات درباره قضاوتهای لیگ برتر، رئیس دپارتمان داوری فدراسیون فوتبال از اظهارات سرمربیان تیمهای لیگ برتری بهشدت انتقاد کرده و بهنوعی دست پیش گرفته است. علیرضا سهرابی درباره انتقادات به داوران جوان لیگ، گفت: ارکان قضایی فدراسیون هم مطابق کدهای فیفا در این زمینه، اقدامات منطبق با قوانین را انجام میدهند، اما واقعیت این است که در هفتههای اخیر و بهویژه در یکی از برنامههای شبکه ۳، موارد عجیبی طرح شد که تکدر خاطر داوران فوتبال ما را فراهم کرد. سهرابی در ادامه تصریح کرد: وقتی یک تیم برنده میشود، همه هنر آن به مربی و بازیکن برمیگردد، اما وقتی شکستی رخ میدهد، از داور و مدیر، همه زیر سؤال میروند و به آنها تهمت زده میشود.
بهتازگی هم باب شده است که مباحث را خلط میکنند و آسمان به ریسمان میبافند که فلان چینش بهدلیل فلان موضوع بوده است. این افکار توهمی به فوتبال ما کمک نمیکند. «کارتان را بکنید و مثل مرد مسئولیت نتایجتان را برعهده بگیرید.» سهرابی با گفتن این جمله خواهان برخورد با کسانی شد که به زعم او به داوران توهین میکنند و گفت: من بهعنوان عضو کوچکی از جامعه داوری، از ارکان قضایی فدراسیون میخواهم درباره افرادی که با ایراد تهمت و افترا به قشر زحمتکش داوری و حیثیت آنان لطمه وارد میکنند، برخورد جدی کند. چه کسی پاسخگوی بغض و اشک آن داور سرشناس و ارزنده فوتبال کشورمان است که تا ساعت ۳ بامداد امروز با من تلفنی حرف میزد؟ چهکسی میخواهد پاسخ همسر آن داور را بدهد که تماس گرفت و میگفت همسرش را از قضاوت منع کرده است؟ رئیس دپارتمان داوری بیان کرد: آقایان بس کنید! از خدا بترسید. در فینال لیگ قهرمانان آسیا هم با وجود کمکداور ویدئویی اشتباه داشتیم و در سطح اروپا و در بالاترین مسابقات هم اشتباهات داوری وجود دارد.
کسی نمیتواند منکر آن شود، اما نسبت دادن آن به برخی مباحث حاشیهای مایه تأسف است. سهرابی خاطرنشان کرد: با این جوی که علیه داوری راه انداخته شده، کار قضاوت بازیها سختتر از قبل هم خواهد شد. اساسا بهرهمندی از کمکداور ویدئویی بهدلیل اشتباهات داوری بوده و اکنون در کشورهای صاحب فوتبال با کمک این فناوری، اشتباهات داوری تصحیح و باعث تغییر نتایج میشود؛ بنابراین اشتباهات داور اجتنابناپذیر بوده و عمدی در کار نیست. از سوی دیگر، شکی نیست که در این مسیر افرادی آب در آسیاب میریزند که فوتبال در تنش به کار خود ادامه بدهد.